Faktory ovlivňující ochotu zákazníka přispět na dobročinné účely při check-outu - Cahová, Hana; Kincl, Tomáš, 1979-; Gunina, Daria; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem práce je analyzování postoje zákazníka k dobročinným sbírkám a následné zapojení faktoru, který působí na ochotu přispět. Výzkum byl zaměřen na analýzu studií rozebírající faktory, které ovlivňují ochotu poptávaného při poskytování fi-nančního daru na dobročinné sbírky. K naplnění cíle jsem využila dotazníkové šet-ření, které bylo rozděleno na dvě části. První část byla zaměřena na zjišťování posto-je respondenta k dobročinným sbírkám, druhá část byla věnována zapojení faktoru, který působil na ochotu respondenta přispět na dobročinnou sbírku. Závěr dotazní-ku, byl zasvěcen demografickým údajům respondenta. Pomocí statistických metod a vyhodnocení dotazníku bylo zjištěno, že u mých respondentů převažuje pozitivní postoj k dobročinným sbírkám. Dále jsem zjistila, že analyzovaný faktor (závěrečná sleva), pozitivně působí na respondentovu ochotu poskytnout finanční dar na vy-branou dobročinnou sbírku.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses