Analýza využití manažerského a nákladového účetnictví ve vybraném vzorku firem - Štrait, Matěj (2024)
Cílem bakalářské práce je zjištění, jak firmy pracují s manažerským účetnictvím v praxi. Teoretická část se zabývá základními pojmy účetnictví, výsledkem hospodaření, právní úpravou manažerského účetnictví v České republice, jaký je vztah mezi finančním, manažerským a nákladovým účetnictvím. Praktická část se zabývá vyhodnocením získaných dat pomocí popisné statistiky. Data jsou získána pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky jsou rozeslány do vybraných firem, ve kterých jsou osloveni zaměstnanci, kteří pracují s manažerským a nákladovým účetnictvím ve vybrané firmě. Pomocí uzavřených a otevřených otázek odpovídají a tyto data jsou následně použita při výzkumu, jak ve firmách využívají manažerské účetnictví.