Kultura hotovosti : Výběry z bankomatů jako ukazatel národních preferencí - Parmová, Markéta; Pospíšil, Jan, 1983-; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou chování zahraničních turistů při výběrech hotovosti z bankomatů v Praze. Cílem je identifikovat vzorce chování turistů z různých zemí na základě dat o výběrech z bankomatů společnosti XY za rok 2023. Studie zkoumá, zda existují univerzální vzorce chování napříč různými národnostmi nebo zda se projevují specifické rozdíly dle zemí původu. Data zahrnují informace o celkové vybrané částce, datu, času, místě výběru a národní příslušnosti turisty. Byly využity standardní a pokročilé statistické metody, jako jsou smíšené lineární modely, Kruskal-Wallisův test, Dunnův post-hoc test a chí-kvadrát test nezávislosti. Výsledky ukazují významné rozdíly mezi turisty z různých zemí a poskytují praktická doporučení pro bankovní sektor a další podnikatelské subjekty v turistickém ruchu. Současně představují akademický přínos v oblasti interkulturního spotřebitelského chování a nabízejí nové poznatky o vlivu kulturních faktorů na finanční rozhodování turistů.
Vedoucí práce: Jan Závodný Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses