Důvody předčasného ukončení kariéry nadějných triatletů - Vaněk, Tomáš (2024)
Tato práce se zaměřuje na analýzu důvodů předčasného ukončení spor-tovní kariéry mezi vrcholovými triatlonisty. Hlavním cílem je identifiko-vat nejčastější faktory vedoucí k rozhodnutí ukončit kariéru, přičemž se soustředí na oblasti motivace, systémové podpory, zranění a finanční náročnosti. Metodologicky je výzkum založen na kvalitativní analýze ne-strukturovaných rozhovorů s bývalými triatlonisty, kteří byli součástí systematické přípravy, ale ukončili kariéru před dosažením význam-ných úspěchů. Data jsou zpracována prostřednictvím narativní analýzy, která umožňuje hlubší pochopení osobních příběhů respondentů a je-jich klíčových rozhodnutí. Výsledky práce přinášejí návrhy na zlepšení systémové podpory, které mohou přispět ke snížení míry předčasného ukončení sportovních kariér.