Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem v drobné firmě - Tosych, Vladyslav (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem (WLB) v drobných firmách a analyzuje faktory, které ji ovlivňují. Hlavním cílem je prozkoumat, jak zaměstnanci těchto podniků vnímají WLB, a identifikovat externí vlivy, které přispívají k jejímu posílení nebo narušení. Teoretická část práce zkoumá koncept WLB v drobných firmách, přičemž analyzuje klíčové organizační a vztahové charakteristiky drobných firem. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou polostrukturovaných rozhovorů a data byla analyzována pomocí interpretativní fenomenologické analýzy (IPA). Výsledky ukazují, že flexibilita pracovních podmínek, podpora ze strany vedení a týmová atmosféra pozitivně ovlivňují WLB zaměstnanců, zatímco omezené zdroje, vysoká pracovní zátěž a nejasné hranice mezi pracovními a osobními rolemi tuto rovnováhu ztěžují. Bylo zjištěno, že zaměstnanci s možností flexibilního plánování a přizpůsobení pracovních úkolů vykazují nižší úroveň stresu a lepší schopnost regenerace. Naopak pracovníci, kteří čelili vyšším nárokům a nedostatku podpory, měli větší obtíže při udržení rovnováhy. Práce zdůrazňuje význam strategického přístupu k řízení WLB v drobných firmách, který by zahrnoval podporu flexibility, jasné vymezení rolí a odpovědností a vytvoření organizační kultury zaměřené na pohodu zaměstnanců. Závěrem jsou představeny doporučení, která by mohla přispět ke zlepšení WLB a zvýšení celkové pracovní spokojenosti v tomto specifickém prostředí.