Specifika nástupnictví z otce na dceru v českých rodinných firmách - Pecová, Kateřina; Hnilica, Jiří, 1976-; Sieber, Patrik, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat specifika, přínosy a rizika procesu předání vedení rodinné firmy z otce na dceru v českém prostředí, zejména v mužsky dominovaných odvětvích, jako je výroba či strojírenství. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou polostrukturovaných rozhovorů se šesti respondentkami, které převzaly vedení rodinných firem. Analýza ukázala, že dlouhodobá příprava dcer na vedení, jejich diplomatická role v rodinných vztazích a formalizace hodnot zásadně přispívají k úspěšnému předání. Práce rovněž identifikovala genderové výzvy spojené s nástupnictvím v mužsky orientovaných odvětvích a jejich potenciální přeměnu ve strategické výhody. Závěry práce přinášejí praktická doporučení pro systematické plánování nástupnictví, podporu mentorských vztahů a modernizaci firemní kultury. Výsledky rozšiřují dosavadní teorii o nové poznatky zaměřené na harmonizaci pracovních a rodinných vztahů a posílení role žen v rodinných podnicích.
Vedoucí práce: Jiří Hnilica
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses