Stress management ve vybraném odvětví - Forejt, Jakub; Šilerová, Lenka, 1972-; Honsová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Každý člověk se ve svém životě často potýká se stresem. Na každého člověka působí jinak a s jinou intenzitou. Lidé, na které negativní důsledky stresu mohou dopadat ve velkém měřítku, jsou lidé, kteří pracují v obchodní sféře. Na ně jsou často kladena vysoká očekávání v souvislosti s jejich povoláním a jsou od nich očekávány vysoké výkony. Často jsou tak vystavováni velké míře stresu. Cílem této práce je zmapovat na vybraném vzorku respondentů z obchodní sféry jejich povědomí o stresu a stress managementu a na základě toho vytvořit doporučení, jak by obchodníci měli k tomuto konceptu přistupovat. Pro realizaci tohoto cíle byl zvolen kvalitativní výzkum pomocí hloubkových strukturovaných rozhovorů. Získaná data byla následně zanalyzována a byly z nich vyvozeny závěry. Bylo zjištěno, že na každého z respondentů působí stres jinak a lépe se s ním vyrovnávají většinou zkušenější obchodníci. Záleží také na období, když mají obchodníci více úkolů a deadlinů, dostávají se pod stres častěji. Respondenti mají povědomí o technikách stress managementu a považují je v kontextu svého povolání za důležité. Z výsledků následně vzešla doporučení, aby se obchodníci věnovali relaxačním aktivitám a volili vhodnou formu time managementu, která jim může lépe pomáhat se zvládáním pracovních povinností a snižování dopadu stresu na své zdraví. Organizaci bylo doporučeno lepší rozvržení pracovních úkolů pro obchodníky, šířit mezi svými zaměstnanci povědomí o tomto tématu a pravidelná komunikace se zaměstnanci.
Vedoucí práce: Lenka Šilerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses