Analýza ekonomických a sociálních faktorů ovlivňujících sebevražednost v Japonsku - Vu, Thuy Trang; Bartošová, Jitka; Šimůnek, Michal, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Záměrem této práce je provést analýzu míry sebevražednosti v Japonsku s cílem odha-lit pozoruhodné faktory, které ovlivňují míru sebevražednosti v japonské společnosti. V první části byla literární rešerše za využití odborné literatury a článků. V aplikační části se jednalo o kvantitativní výzkum, kde byla provedena analýza časových řad. Statistic-ky významnými proměnnými v prvním ARIMA modelu byly HDP, jednotlivců používa-jící internet, čisté tržby z pačinko hal a počet obyvatel. Všechny měly negativní koefi-cienty, což naznačuje jejich preventivní efekt proti nárůstu sebevražednosti. V druhém ARIMA modelu nebyly žádné statisticky významné proměnné, ale měl lepší předpověd-ní hodnotu
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses