Přímé platby a ochota platit v oblasti gynekologie - Chalupová, Michaela; Pažitný, Peter, 1976-; Marková, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Předložená diplomová práce je zaměřena na téma ochoty platit v oblasti gynekologie. Cílem je zjistit, jak se liší výše WTP a skutečně účtované přímé platby čtyř vybraných výkonů a jaké faktory ochotu platit ovlivňují. Zvolenými výkony jsou použití plastového zrcátka při gynekologickém vyšetření, vystavení receptu na léky na oddálení menstruace, lepší cytologie a zavedení nitroděložního tělíska. Mezi sledované faktory se řadí věk, vzdělání, počet dětí, velikost bydliště, kraj bydliště a příjem. Vedlejším záměrem je identifikace četnosti výskytu poplatků podmiňujících přijetí do péče a zjištění jejich výše. Teoretická část sumarizuje relevantní informace z oblasti přímých plateb ve zdravotnictví, ochoty platit a primární zdravotní péče. Zvolenou metodou sběru dat je dotazníkové šetření, ze kterého vzešla data od 341 respondentek. Výzkumné otázky jsou zodpovězeny prostřednictvím popisné statistiky a vhodných statistických testů. Závěr práce interpretuje výsledky dosažené předcházející analýzou dat a diskutuje jejich praktické využití a možnosti rozšíření výzkumu.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses