Fitness influenceři a motivace k tělesné aktivitě - Krčálová, Natalie; Gunina, Daria; Vinš, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce zkoumá vliv fitness influencerů na sociální platformě Instagram na záměr českých respondentů věnovat se fyzické aktivitě. Výzkum vychází z částečné replikace studie Durau, Diehl a Terlutter (2022) a zahrnuje 150 respondentů, čímž splňuje požadavky na dostatečnou statistickou sílu analýzy. Byly testovány vztahy mezi vnímanou důvěryhodností fitness influencerů, která je rozdělena na spolehlivost, odbornost a atraktivitu, a záměrem cvičit, přičemž byly zohledněny moderátory – sebehodnocení a nespokojenost s vlastním tělem. Analýza dat zahrnovala deskriptivní statistiku, test reliability vícepoložkových konstruktů a regresní analýzu pro ověření hypotéz. Výsledky potvrdily, že vnímaná důvěryhodnost pozitivně ovlivňuje postoj k influencerovi i jeho motivační sílu. Avšak vztah mezi postojem k influencerovi, motivační silou a záměrem cvičit nebyl potvrzen. Moderátory sebehodnocení a nespokojenosti s vlastním tělem nebylo možné statisticky prokázat. Výstupy této práce poskytují přehled o vlivu online fitness influencerů na záměr zapojit se do fyzické aktivity v českém prostředí.
Vedoucí práce: Daria Gunina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses