Cenotvorba vybraných výkonů u stomatologů napříč ČR v kontextu platebních mechanismů - Malíková, Bára (2024)
Cílem práce je zmapovat část cenotvorby ve stomatologických ordinacích, a to konkrétně minutovou kalkulaci a časový rozsah některých vybraných výkonů. Tuto cenotvorbu poté diskutuje v kontextu úhradových mechanismů z veřejného zdra-votního pojištění a jejich výše. Teoretická část práce popisuje financování segmen-tu stomatologie a základní mechanismy tvorby úhrad a cen pro tento segment. Metodou výzkumu je dotazníkové šetření mezi stomatology a následná analýza zjištěných dat. V závěrech jsou popsána zjištění minutových kalkulací ve vztahu k dalším charakteristikám respondentů a provedena srovnání zjištěných cen s úhradami ze zdravotního pojištění.