Překonávání překážek integrace umělé inteligence do projektového řízení - Levin, Vladislav (2024)
Tato diplomová práce se věnuje vlivu rezistence vůči změnám na implementaci umělé inteligence v projektovém managementu. Umělá inteligence má potenciál transformovat obor, ale čelí výzvám, jednou, z nichž je rezistence, která přirozeně vzniká při zavádění nových technologií, přičemž dosud chybí ucelený pohled na tento fenomén v kontextu AI v PM. V rámci této práce autor prostřednictvím rešerše literatury identifikuje klíčové faktory ovlivňující rezistenci vůči změnám. Následně na základě kvalitativního výzkumu, konkrétně polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s osmi participanty (odborníky na projektový management s více než tříletou praxí v oboru a zkušenostmi s používáním nástrojů AI), formuluje závěry o faktorech ovlivňujících rezistenci specificky při zavádění AI v PM. Z výzkumu vyplývá, že osobnostní rysy, dovednosti a vzdělání, nejistota a pocit ohrožení, názor kolegů na změnu a leadership se neprojevují jako faktory rezistence při zavádění AI do projektového managementu. Účastníci výzkumu se identifikují jako otevření změnám a technicky zdatní profesionálové, kteří díky svým dovednostem a vzdělání disponují realistickými očekáváními od AI a nepociťují obavy ze ztráty pracovního místa v důsledku jejího zavádění. Navíc pozitivní postoje jejich kolegů k AI, spolu s jejich rolí early adopterů, kteří slouží jako idealizovaný vliv lídra, podporujícího nové technologie, přispívají k nižší míře odporu vůči integraci AI do projektového managementu. Vnímané náklady na přechod, vztah mezi zaměstnanci a managementem, propojení managementu a zaměstnanců v rozhodovacím procesu a organizační kultura se projevují jako faktory rezistence při zavádění AI do projektového managementu. To je způsobeno nejednoznačnou přidanou hodnotou AI, která sice usnadňuje rutin