Ochranné známky jako právní nástroj ochrany značky - Jindra, Marek; Hanousek, Vladimír; Kaczor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce se věnuje problematice ochrany značky prostřednictvím právního institutu ochranné známky. Jejím hlavním cílem je identifikovat klíčové motivace českých podniků, které mají přihlášenou nebo registrovanou ochrannou známku, a vyhodnotit význam a vliv jednotlivých faktorů, které je vedly k tomuto rozhodnutí. Zvláštní pozornost je přitom věnována rozdílům v motivacích mezi různými velikostmi podniků. Metodologicky se práce opírá o kvantitativní výzkum založený na dotazníkovém šetření, který zkoumá ochranné, marketingové a výměnné motivy k registraci ochranných známek. Analýza dat zahrnuje deskriptivní statistiky, testy hypotéz a vizualizaci dat. Závěry potvrzují důležitost ochranných motivů napříč všemi velikostmi podniků, zatímco marketingové a výměnné motivy vykazují rozdíly mezi těmito kategoriemi podniků. Práce přináší teoretické i praktické poznatky a poskytuje podklady pro strategické rozhodování firem a různých institucí.
Vedoucí práce: Vladimír Hanousek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses