Domácí násilí v souvislosti s pandemií Covid - 19 - Tichá, Kateřina (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou domácího násilí v souvislosti s pandemií Covid-19, kdy především zjišťuje příčiny nárůstu domácího násilí v manželství, popř. v partnerském vztahu během pandemie a identifikuje dopady, které domácí násilí zanechává na svých obětech, a to jak na ženách, tak na mužích. Rovněž také zjišťuje souvislosti mezi výskytem domácího násilí a snížením finančních příjmů domácností z důvodu lockdownů v době pandemie Covid-19. Data byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření a následně otestována pomocí statistických testů. Z dotazní- kového šetření vyplynulo, že vlivem pandemie Covid-19 stálo za změnou chování agresorů, z pohledu obětí, snížení finančních příjmů domácností a s tím související psychické problémy. Přesto se ale testováním souvislost mezi snížením finančních příjmů domácností a nárůstem případů domácího násilí zcela nepotvrdila. Největší dopady pak domácí násilí zanechává na psychice svých obětí. V rámci závěru této práce jsou navržena možná doporučení, která by mohla přispět k lepšímu řešení si- tuace domácího násilí v naší společnosti.