Tendence k syndromu vyhoření ve vazbě na hodnotový systém dobrovolníků - Malá Ondráčková, Nikola (2024)
Diplomová práce zkoumá vztah mezi hodnotovými preferencemi dobrovolníků, kteří se věnují pomoci zvířatům a jejich tendencemi k syndromu vyhoření. Cílem bylo ověřit vliv hodnotového systému na riziko vzniku syndromu vyhoření. Výzkum byl proveden na vzorku 140 respondentů s využitím dotazníků PVQ21 a MBI-GS. Korelační analýza ukázala, že hodnoty transcendence, otevřenosti ke změnám a konzervativní hodnoty vykazují negativní, statisticky významný vztah k některým složkám syndromu vyhoření, zatímco hodnoty sebeposílení se syndromem vyhoření spojeny nejsou. Práce přináší cenné poznatky pro organizace zaštiťující dobrovolníky, kteří pomáhají zvířatům, a doporučuje další výzkum v této oblasti.