Vzdělávání a rozvoji zaměstnanců různých generací ve vybrané organizaci. - Cherkez, Oleksandra (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou organizace firemního vzdělávání s ohledem na věkové rozdíly zaměstnanců. Zdůvodňuje koncept podnikového vzdělávání, identifikuje jeho přínosy, přičemž se soustředí na tři generace X, Y, Z, které dnes dominují na trhu práce. Zkoumá tým české pobočky společnosti ABC, jejíž zaměstnanci jsou zástupci tří generací X, Y, Z. Data shromážděná z dotazníkového šetření byla analyzována pomocí Pearsonova Chí-kvadrát testu nezávislosti a Monte Carlo simulace p-hodnoty a použita k zodpovězení výzkumných otázek. Nebylo prokázáno, že by mezi zkoumanými proměnnými existoval statisticky významný vztah, a na základě toho byl vyvozen závěr, že společnost ABC nepřizpůsobuje svůj vzdělávací systém generačním rozdílům svých zaměstnanců. Na základě výsledků studie byla formulována doporučení pro zlepšení systému vzdělávání firmy ABC.