Technostres a jeho role v kontextu pedagogických pracovníků - Městecká, Kateřina (2024)
Diplomová práce zkoumá vliv technostresu na produktivitu, angažovanost a wellbeing pedagogických pracovníků. Pomocí literární rešerše byla analyzována problematika technostresu a jeho vztah k pracovním výstupům. Kvantitativní výzkum, realizovaný formou dotazníkového šetření, využil statistické metody, jako je korelační matice a lineární regrese. Výsledky ukázaly, že technické přetížení pozitivně ovlivňuje produktivitu, zatímco technická složitost ji snižuje. Na angažovanost neměly dimenze technostresu vliv a wellbeing byl ovlivněn pouze věkem, který ale nebyl předmětem zkoumání. Technostres tedy nemá zásadní dopad na pracovní výstupy, jak se očekávalo. Školní instituce by však měly investovat do prevence technostresu prostřednictvím školení a rozvoje digitálních kompetencí.