Optimalizace poplatkových systémů za svoz komunálního odpadu v České republice - Cintl, Matěj (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku optimalizace poplatků za svoz komunálního odpadu v České republice. Cílem výzkumu bylo analyzovat současnou situaci odpadkového hospodářství v ČR, stav systému poplatků, identifikovat faktory, které ovlivňují jeho efektivitu, a navrhnout možné způsoby optimalizace, které by vedly ke zvýšení ekonomické a environmentální udržitelnosti. K dosažení těchto cílů byla využita kvalitativní analýza, která byla provedena formou hloubkových rozhovorů s klíčovými aktéry v oblasti odpadového hospodářství v Praze a Curychu, a také případovou studií. Výsledky práce nejen ilustrují praktické zkušenosti zástupců obcí a odpadových společností, ale poskytují také konkrétní doporučení pro optimalizaci systému poplatků v Praze, která mohou přispět ke zlepšení ekonomických a ekologických aspektů nakládání s komunálním odpadem v rámci České republiky.