Riadenie ESG rizík v bankovníctve - Čarný, Tomáš (2024)
Diplomová práca sa zaoberá riadením ESG rizík v bankovom sektore Českej republiky. Hlavným cieľom je porovnať prístupy vybraných bánk k ESG a navrhnúť odporúčania v oblasti riadenia rizík, adopcie regulačného rámca a reportingu. Práca zdôrazňuje význam integrácie ESG do stratégií, rieši globálne výzvy, ako je klimatická zmena, sociálne nerovnosti a riadenie spoločností. Metodológia zahŕňa analýzu významných ESG rizík na základe štandardov ESRS a viackriteriálne hodnotenie prístupu bánk k ich riadeniu. V závere práce sú diskutované možné dopady ESG na bankovníctvo a jeho postavenie podnikateľskom prostredí.