Motivace zaměstnanců v neziskovém sektoru - Zástěrová, Adéla (2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku motivace zaměstnanců v neziskovém sektoru. Teoretická část se věnuje různým přístupům k motivaci, včetně teorií pracovní motivace, a klade důraz na koncept pracovního engagementu. Engagement je vysvětlen, vymezen vůči motivaci a analyzován ve vztahu k proměnným, jako jsou pracovní spokojenost, možnost kariérního růstu, podpora od nadřízených, vnímání vlastní úspěšnosti a komunikace cílů. Dále jsou charakterizována specifika motivace a pracovního engagementu v neziskových organizacích. Praktická část zahrnuje kvantitativní výzkum provedený na vzorku zaměstnanců Linky bezpečí, z.s., kde byl zjištěn statisticky významný vztah mezi pracovním engagementem a spokojeností i podporou nadřízených. U ostatních proměnných vztah nebyl prokázán. Výsledky jsou diskutovány včetně limitů výzkumu a jsou formulována doporučení pro praxi.