Negativní kampaně v české politice a jejich vliv na voliče - Veselá, Tereza; Stříteský, Václav; Tahal, Radek, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá politickými kampaněmi kandidátů na prezidenta v roce 2023 v České republice. Zvláštní důraz je kladen na jejich zvyšující se míru negativity na sociálních sítích. Zkoumá, jaké strategie komunikace jsou v současnosti využívány a jaký vliv mají na občany. Cílem této diplomové práce je identifikovat podíl a intenzitu negativní komunikace Petra Pavla a Andreje Babiše na Instagramu a zkoumat její vliv na emoce a zapamatovatelnost u generace Z. K identifikaci negativity je využita obsahová analýza, síla emocí voličů a míra zapamatovatelnosti jsou zjišťovány dotazníkovým šetřením. Výsledky ukázaly významnou míru negativity v komunikaci politiků, na jejíž intenzitě závisí míra pociťovaného odporu a hněvu. Míra negativity však neovlivňuje zapamatovatelnost sdělení. Práce přináší porozumění dopadům negativní komunikace na mladé voliče a zdůrazňuje potřebu zodpovědného přístupu k negativním kampaním, aby nebyla oslabena důvěra v demokratické procesy.
Vedoucí práce: Václav Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses