Genderová diverzita v rámci vybrané organizace - Skalická, Barbora; Pauknerová, Daniela, 1970-; Neubauerová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce zkoumá genderovou diverzitu ve společnosti HOPI Czech Republic působící v oblasti logistiky. Cílem bylo analyzovat přístup společnosti k genderové diverzitě, existující politiky a opatření, vnímání genderových rozdílů na pracovišti a poskytnout doporučení. Výzkum kombinoval kvalitativní a kvantitativní metody, včetně rozhovorů, statistického testování v softwaru Jamovi a dotazníkového šetření. Výsledky ukázaly významnou souvislost mezi genderem a pracovními pozicemi, přičemž muži dominují vedoucím a technickým profesím, zatímco ženy převažují v administrativě. U využívání zkrácených pracovních úvazků nebyla statisticky dokázána souvislost s genderem. Doporučení zahrnují zlepšení flexibility práce, zavedení wellbeingových aktivit a větší komunikaci o genderové diverzitě.
Vedoucí práce: Daniela Pauknerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses