Specifika a odlišnosti v ženském leadershipu ve financích - Sommerová, Zuzana (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu ženského leadershipu ve financích. Cílem práce je identifikovat klíčové prvky ženského leadershipu a porovnat styl ženského vedení ve financích se styly vedení přisuzovanými ženám. Práce se skládá ze dvou hlavních částí, a to z části teoretické a praktické. V teoretické části jsou definovány styly vedení spojované se ženami, a to včetně rozdílů ve vedení mužů a žen. Pro účely této práce je v praktické části použita kvalitativní forma výzkumu, a to konkrétně polostrukturované rozhovory s manažerkami z oboru finančního poradenství. Výsledky ukazují, že ženský leadership ve financích vykazuje výrazné prvky transformačního a servant leadershipu s důrazem na empatii, otevřenou komunikaci a podporu spolupracovníků. Tato práce přináší nové poznatky o specifikách ženského vedení ve financích a poskytuje inspiraci pro organizace i ženy.