Spotřební chování zákazníků ve vztahu k vybrané cestovní agentuře - Pleskačová, Hana; Koudelka, Jan; Bošela, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této diplomové práce je postihnout vztah zákazníků k vybrané cestovní agentuře včetně motivace k využití určité formy nákupu dovolené a komunikačních preferencí. Na základě zjištěných dat následně navrhnout doporučení pro zlepšení online nákupního procesu. Teoretická část práce popisuje stěžejní pojmy, jako je definice spotřebního chování, její odlišnost od spotřebního chování v cestovním ruchu, modely spotřebního chování a predispozice, které toto chování významně ovlivňují, kupní rozhodovací proces, marketingová komunikace a rozdíly mezi online a offline marketingem. V praktické části je představena konkrétní cestovní agentura Invia, analýza sekundárních dat získaných prostřednictvím MML-TGI, primární data získaná nejen dotazníkovým šetřením, ale také uskutečněnými rozhovory. Výstupem diplomové práce je doporučení pro CA Invia a navržení možností, kterými lze vylepšit její online nákupní proces.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses