Struktura pracovní síly v kulturním sektoru - Ševčík, Václav; Grosman, Jakub; Petrová, Pavla, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce zkoumá pracovní podmínky osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) v kulturních a kreativních průmyslech, a zejména pak důvody pro volbu provozování živnosti místo například pracovního poměru. Působení jako OSVČ je prezentováno v kontextu současného celoevropského trendu prekarizace práce. V teoretické části jsou představeny zásadní rozdíly mezi provozováním živnosti a pracovním poměrem, specifika kulturních a kreativních průmyslů v České republice a také kontext chystané implementace statusu umělce do české legislativy. Výzkum vychází z kvalitativních dat získaných pomocí dotazníkového šetření od umělců a dalších kulturních pracovníků. Kvantitativní data jsou doplněna o výpovědi daných OSVČ. Cílem diplomové práce je zjistit, do jaké míry je práce v kultuře v České republice prekarizovaná, a jestli je rozhodnutí stát se OSVČ vůbec svobodné.
Vedoucí práce: Jakub Grosman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses