Interní komunikace firemního střediska z pohledu zaměstnanců - Houda, Ondřej (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na průzkum zaměstnanecké spokojenosti s interní komunikací firemního střediska. Zkoumá pohledy tří skupin zaměstnanců (zaměstnanci restaurace, vedoucí restaurace, vedoucí ostatních středisek). Průzkum proběhl pomocí dotazníku spokojenosti s interní komunikací a pomocí polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Z výzkumu plyne, že největší problémy se vyskytují u neformální komunikace, zpětné vazby, kvality komunikačních prostředků, schůzek a přílišného množství práce na jednotlivce.