Postavení controllingu v podnikové organizační struktuře - Sutnarová, Adéla (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu postavení controllingu v podnikové organizační struktuře a jejím cílem je identifikovat organizační začlenění controllingu v podnicích různých velikostí a oborů působnosti, jeho úlohy a faktory ovlivňující jeho začlenění. Teoretická část za pomoci odborných zdrojů vymezuje důležité pojmy a koncepční základy controllingu. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu v podobě polostrukturovaných rozhovorů s 12 respondenty působícími v různých odvětvích a hierarchických úrovních. Hlavním zjištěním je, že štábní model je nejčastější formou zařazení controllingu a controlling je zpravidla podřízen finančním ředitelům. Závěrem je identifikován značný posun controllingu v čase, a to od pasivního zpracovatele dat ke klíčovému poradci managementu, který aktivně podporuje rozhodování a plánování.