Postavení controllingu v podnikové organizační struktuře - Sutnarová, Adéla; Mikovcová, Hana, 1959-; Kupec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu postavení controllingu v podnikové organizační struktuře a jejím cílem je identifikovat organizační začlenění controllingu v podnicích různých velikostí a oborů působnosti, jeho úlohy a faktory ovlivňující jeho začlenění. Teoretická část za pomoci odborných zdrojů vymezuje důležité pojmy a koncepční základy controllingu. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu v podobě polostrukturovaných rozhovorů s 12 respondenty působícími v různých odvětvích a hierarchických úrovních. Hlavním zjištěním je, že štábní model je nejčastější formou zařazení controllingu a controlling je zpravidla podřízen finančním ředitelům. Závěrem je identifikován značný posun controllingu v čase, a to od pasivního zpracovatele dat ke klíčovému poradci managementu, který aktivně podporuje rozhodování a plánování.
Vedoucí práce: Hana Mikovcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses