Strategická analýza organizace Nový Prostor, z.ú. - Dočekalová, Klára (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na strategickou analýzu nestátní neziskové organizace Nový Prostor, zapsaný ústav. Hlavním cílem práce je identifikovat klíčové faktory ovlivňující prostředí organizace, posoudit její interní a externí podmínky, a na základě získaných poznatků formulovat doporučení pro zlepšení strategického řízení a zvýšení udržitelnosti organizace. V teoretické části jsou představeny klíčové koncepty a metody strategické analýzy, včetně PEST analýzy, Porterova modelu pěti sil, analýzy stakeholderů, VRIO analýzy a finanční analýzy. Praktická část aplikuje tyto metody na organizaci Nový Prostor a identifikuje její silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby. Výsledkem práce je SWOT analýza a konkrétní doporučení zaměřená na optimalizaci strategického řízení organizace s důrazem na její finanční stabilitu a konkurenční výhodu.