Ekonomické aspekty soukromých online vysokých škol v Evropě - Mikhailov, Danil; Soukupová, Jana; Ecková, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na ekonomické aspekty soukromých vysokých škol s online vzděláváním ve střední Evropě. Cílem práce je analyzovat vývoj tohoto sektoru, financování a jeho roli při uspokojování rostoucí poptávky po flexibilním vzdělávání. V teoretické části se práce soustředí na popis struktury a vývoje online vzdělávání v regionu, s důrazem na specifika soukromých univerzit a jejich ekonomické modely. V praktické části jsou analyzována data z Evropského registru terciárního vzdělávání (ETER), která ukazují, že financování soukromých vysokých škol je převážně závislé na studentských poplatcích, což tvoří až 95 % celkových příjmů těchto institucí. Dále je provedena analýza odpovědí z dotazníků, které byly zaslány soukromým online univerzitám v různých zemích střední Evropy. Výsledky ukazují na geografické rozdíly v online vzdělávání, vnímání nákladů a kvality vzdělávání mezi jednotlivými státy. Práce se rovněž zaměřuje na výzvy, kterým čelí soukromé instituce v oblasti konkurenceschopnosti, cenové politiky a přístupu k externím financím, a to v kontextu specifických potřeb a očekávání studentů z různých evropských zemí. Závěrem práce je to, že soukromé vysoké školy s online programy ve střední Evropě se nacházejí v dynamickém procesu inovace a adaptace. Flexibilita v cenové politice, financování a nabídce studijních programů umožňuje těmto institucím efektivně reagovat na rostoucí poptávku po online vzdělávání a zajišťovat dostupnost flexibilního vzdělávání.
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses