Segmentácia zákazníkov cestovných kancelárií - Čelovská, Viktória; Koudelka, Jan; Mikulová, Soňa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práca sa zameriava na segmentáciu zákazníkov cestovných kancelárií na českom trhu s cieľom odhaliť všetky relevantné segmenty na trhu a posúdiť ich atraktivitu. V teoretickej časti boli v rámci rešerše literatúry popísané teoretické základy spotrebiteľského správania a segmentácie so zameraním na špecifiká známe pre oblasť turizmu. V praktickej časti bola využitá kombinácia sekundárneho výskumu podľa dát z MML-TGI a primárneho dotazníkového šetrenia. Štatistické metódy, ako faktorová a zhluková analýza, umožnili identifikovať päť hlavných segmentov zákazníkov zo sekundárneho výskumu, ktoré boli ďalej rozvinuté pomocou kontingenčných tabuliek a porovnané so segmentmi z primárneho výskumu. Na základe výsledných profilov segmentov boli následne navrhnuté marketingové odporúčania pre cestovné kancelárie, podľa ktorých môžu vybrané segmenty efektívne osloviť.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses