Nestabilita trhu s elektrickou energií a její dopady na firmu XYZ - Kovalčík, Adam (2024)
Tato práce se zaměřuje na historickou analýzu cen elektřiny napříč jednotlivými trhy s elektrickou energií a porovnání s náklady na elektrickou energii s daty konkrétní vybrané společnosti. Cílem práce je zhodnotit, jaký vliv má na společnost nestabilita na trhu a předpovědět vývoj nákladů na elektřinu v dané společnosti pro následující období. Výsledky ukazují, jak byla společnost za poslední období nestabilními cenami na trhu ovlivněna, a jak se vše promítlo do jejích nákladů. Předpověď pro následující období je vytvořena na základě analýzy historických cen elektřiny napříč jednotlivými trhy a analýzy historických cen společnosti. Na základě porovnání těchto dat je vytvořena předpověď. V závěru jsou uvedena doporučení pro snížení nákladů a zajištění stability pro společnost.