Ekonomické dopady zahraniční politiky Anthonyho Blaira - Kaňa, Jiří (2024)
V bakalářské práci jsem se zaměřil na zkoumání zahraniční politiky vlády Anthonyho Blaira v letech 1997–2007 s cílem identifikovat její ekonomické dopady na Spojené království i další státy, které tato politika přímo ovlivnila. Hlavním cílem závěrečné práce je analyzovat vztah mezi zahraničněpolitickými rozhodnutími a jejich ekonomickými dopady, přičemž zvláštní pozornost je věnována klíčovým událostem, jako jsou vojenské intervence v Iráku a Afghánistánu, vztahy Spojeného království s Evropskou unií a Spojenými státy a také ekonomické důsledky mírového procesu v Severním Irsku. Práce kombinuje teoretický a praktický přístup. V teoretické části je popsán politicko-ekonomický kontext předcházející Blairově administrativě a jsou analyzovány jeho hlavní zahraničněpolitické strategie. V praktické části se zaměřuji na interpretaci ekonomických ukazatelů, jako jsou obchodní bilance, přímé zahraniční investice, nezaměstnanost nebo ceny ropy, která je klíčovou komoditou pro země na Blízkém východě, a zkoumám, jaké dopady na ně měly konkrétními kroky Blairovy vlády. Použité metody zahrnují obsahovou analýzu politických dokumentů, komparaci a interpretaci makroekonomických ukazatelů. Výsledky ukazují, že zahraniční politika má značný dopad na ekonomiku nejen země, která ji implementuje, ale také na státy, jež jsou těmito kroky ovlivněny. Vojenské intervence v Afghánistánu a v Iráku měly signifikantní dopady na stav tamní infrastruktury a cenu ropy. Rozvíjení výjimečného vztahu Spojeného království a Spojených států amerických mělo pozitivní ekonomický dopad na objemy přímých zahraničních investic, exportu a importu. Posílený vztah mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií vedl ke zvýšení exportu, importu i objemu přímých zahraničních investic směřujících z Británie n