Syndrom vyhoření u pracujících na volné noze (OSVČ) v kreativních oborech - Tiulkina, Daria (2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou syndromu vyhoření u osob pracujících na volné noze v kreativních profesích. Hlavním cílem práce je komplexní analýza faktorů vedoucích ke vzniku syndromu vyhoření, sekundárním cílem je identifikace optimálních strategií pro jeho zvládání a prevenci. V teoretické části jsou rozebrány příčiny pracovního stresu a jeho vliv na život člověka. Dále je analyzována psychologie kreativity, její role v profesním životě a vztah mezi kreativitou a psychickým stavem jednotlivce. Samostatná kapitola se věnuje specifikům práce na volné noze v kreativním odvětví. Práce podrobně zkoumá termín syndrom vyhoření, jeho příčiny, projevy, fáze průběhu a existující metody, které pomáhají tento fenomén zvládnout. Praktická část zahrnuje kvalitativní výzkum, realizovaný prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů, jejichž data byla analyzována pomocí tematické analýzy. Cílem výzkumu bylo identifikovat hlavní příčiny syndromu vyhoření, jeho psychické a fyzické projevy a dopady na život a karieru respondentů. Zároveň se práce zaměřila na způsoby, jak se jednotlivci s vyhořením vyrovnávají, a na doporučení preventivních metod, které pomáhají předejít rozvoji tohoto fenoménu.