Zámecké objekty jako zprostředkovatel lokální kultury - studie vybraných zámků a kulturních aktérů v regionu Severovýchodních Čech. - Vinařický, Jakub (2024)
Diplomová práce se zabývá kulturními aktivitami 12 zkoumaných zámeckých objektů v regionu Podorlicko. Výběr objektů proběhl na základě typu vlastníka a využití. V rámci výzkumu jsou porovnávány kvalitativní rozhovory s kulturními aktéry regionu. Dotazováni byli zástupci zámeckých objektů, obcí, měst a dalších klíčových institucí. Cílem práce je zmapovat region po kulturní stránce, určit faktory ovlivňující prezentaci a formu kultury na zámcích, objevit kulturní ohniska a pojmenovat hlavní kulturní aktéry. Výzkum se dále zabývá zastoupení a podporou lokální a regionální kultury při pořádaných aktivitách zámeckých objektů. Bylo zjištěno, že ve většině případů zámky splňují roli kulturních ohnisek regionu Podorlicko. Práce nabízí konkrétní doporučení zkoumaným objektům.