Stakeholder engagement jako nástroj rozvoje sociální udržitelnosti na příkladu společensky odpovědných firem - Větrovcová, Magdaléna (2024)
Tato diplomová práce se zabývá procesem Stakeholder Engagement a jeho podobou v sociálně udržitelných společnostech. V teoretické části práce jsou obsaženy oblasti komplexní udržitelnosti, podrobné seznámení se sociálním pilířem, úvod ke Stakeholder Theory a detailní popis procesu Stakeholder Engagement. Na teoretickou část navazuje část praktická, které obsahuje kvalitativní výzkum. Hlavním cílem práce bylo zkoumat současný stav procesu Stakeholder Engagement v organizacích s rozvinutým sociálním pilířem. Kvalitativní výzkum probíhal skrz 6 případových studií a komparativní analýzu. Do výzkumu byly vybrány společnosti, které splňovaly 3 pevná kritéria související se sociální udržitelností a Stakeholder Engagementem. Výsledky výzkumu ukázaly, že vybrané sociálně udržitelné společnosti považují své stakeholdery za strategické partnery a volí s nimi vyšší formy dialogu vedoucí k plnohodnotné spolupráci.