Kritické kompetence pracovníků bílých límečků v kontextu digitální transformace - Šigutová, Barbora; Lorencová, Hana; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Organizace v současné době čelí tlaku vyplývajícímu z prakticky nevyhnutelné digitální transformace, který je nutí zvyšovat požadavky na kompetence pracovníků. Silné kompetence pracovníků totiž představují významný zdroj organizací, který jim může značně napomáhat v udržení konkurenční výhody. Organizace by tak měly mít přehled o tom, které kompetence jsou v současném pracovním prostředí kritické. Na základě metody zakotvené teorie a polostrukturovaných rozhovorů s 9 experty byl zpracován rámec kritických kompetencí pracovníků bílých límečků v České republice. Zjištění ukazují, že digitálně transformované pracovní prostředí vyžaduje 15 kritických kompetencí z agregovaných dimenzí praktických, sociálně-emočních a kognitivních & meta-kognitivních kompetencí. Stěžejní přínos výzkumu tkví ve formulaci doporučení pro manažery, HR pracovníky a řadové pracovníky. S využitím rámce lze provést audit kompetencí, vybrat konkrétní kompetence k rozvoji či podpoře pracovníků, zpracovat individuální programy rozvoje pracovníků nebo zvažovat kompetence v procesu získávání a výběru pracovníků.
Vedoucí práce: Hana Lorencová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses