Využití nástrojů manažerského účetnictví pro řízení zakázek v odvětví facility managementu - Li, Jiejie; Matyáš, Ondřej, 1979-; Petera, Petr, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu řízení zakázek ve společnosti působící v odvětví facility managementu a navrhuje zlepšení prostřednictvím využití nástrojů manažerského účetnictví. Teoretická část se věnuje specifikům facility managementu a jeho propojení s metodami sledování nákladů a výnosů. Praktická část analyzuje současný stav podniku a identifikuje klíčové problémy, jako jsou opožděné platby zákazníků, závislost na jednom klíčovém subdodavateli, absence kontroly nákladů na úrovni oddělení a nedostatek pravidelného reportingu. Na základě analýzy byly navrženy tři nástroje manažerského účetnictví: systém dodatečných nákladů k řešení opožděných plateb a kvality subdodavatelů, rozdělení na odpovědnostní střediska a zavedení reportingu. Reporting zahrnuje výsledovky podle zákazníků, projektů a středisek, což poskytuje přehled o finanční situaci podniku. Tyto návrhy přispívají k lepšímu finančnímu řízení, plánování a rozhodování. Implementace navrhovaných opatření umožní podniku dosáhnout přehlednějšího řízení zakázek a zvýšit stabilitu i konkurenceschopnost.
Vedoucí práce: Ondřej Matyáš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses