Influencer marketing ve sportu - Juha, Josef; Tahal, Radek, 1970-; Koudelka, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá rostoucím vlivem influencer marketingu ve sportu a tím, jak sportovci (sportovní influenceři) využívají svůj vliv na sociálních sítích k ovlivňování širšího povědomí sportovního ekosystému, včetně celých klubů, značek, fanoušků a sponzorů. Jedním z hlavních cílů této práce je zhodnotit, jak mohou sportovci, kteří působí jako influenceři zvýšit aktivitu a zapojení fanoušků, zvýšit návštěvnost zápasů, kde hrají, podpořit viditelnost značek a v neposlední řadě zvýšit prodej produktů třeba v podobě klubového merchandisingu. Pro účel této práce byl proveden kvalitativní výzkum ve formě hloubkových expertních rozhovorů. Důvodem využití expertních rozhovorů jako metody sběru dat je lepší pochopení a analýza odpovědi a myšlenky dotazovaných. Jednalo se o polostrukturované rozhovory s celkem 7 respondenty. Jeden z rozhovorů byl přímo se zaměstnancem marketingové agentury zastupující influencery. Další 3 rozhovory byly provedeny se sportovci, kteří působí velmi aktivně na sociálních sítích. 1 rozhovory byl proveden se zástupcem sportovního klubu. 2 rozhovory byly provedeny se zástupcem komerční značky z marketingového oddělení. Hlavním kritériem pro zařazení do seznamu respondentů bylo přímé zapojení či zkušenost s influencerem marketingem, ať už z pozice influencera, značky, agentury či sportovní organizace. Výsledky naznačují, že sportovci s výrazným působením na sociálních sítích mohou přinést hodnotu hned v několika směrech. Ať už je to směrem k sponzorským dohodám, které jsou pro sportovní celky klíčové. Z pohledu značky a sportovní organizace může sportovec influencer rozvíjet vztahy s fanoušky a přispět k finančnímu úspěchu jak klubů, tak již zmíněných komerčních značek. Tato práce poskytuje praktický rámec pro využívání influ
Vedoucí práce: Radek Tahal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses