Genderové aspekty whistleblowingu - Demidas, Ekaterina; Vítečková, Klára; Pešata, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá genderovými aspekty whistleblowingu v kontextu anonymizované energetické společnosti působící v Ruské federaci. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda existují rozdíly mezi ženami a muži v motivaci k oznamování neetického chování, ve vnímaných překážkách, preferovaných oznamovacích kanálech a ve vnímání samotného účelu whistleblowingu. Teoretická část se zaměřuje na etické základy, organizační kulturu a právní rámec whistleblowingu v České republice, Evropské unii a Ruské federaci. Praktická část je založena na kvantitativním dotazníkovém šetření mezi zaměstnanci, jehož výsledky byly analyzovány pomocí deskriptivní a regresní analýzy. Z výsledků vyplynulo, že ženy vykazují vyšší míru morální a etické motivace k oznámení, zatímco v ostatních oblastech byly rozdíly mezi pohlavími nevýrazné. Získaná zjištění mohou posloužit jako východisko pro vytváření bezpečnějších a inkluzivnějších oznamovacích mechanismů ve firmách.
Vedoucí práce: Klára Vítečková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses