Sestavení business modelu půjčovny lyží - Šmíd, Jakub (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na sestavení business modelu v Praze fungující půjčovny lyží. V úvodu práce je podána charakteristika podnikání obecně a také sjezdového lyžování včetně otázek budoucnosti tohoto sportu s ohledem na velký vliv klimatických změn. Dále jsou zde nastíněny analýzy okolí podniku a popsána SWOT analýza. Představen je i Business model Canvas, který slouží jako hlavní nástroj pro dosažení cíle této práce. V praktické části je podrobně charakterizován posuzovaný podnik a to na základě jak hloubkového rozhovoru s majitelem, tak dotazníkového šetření provedeného s jeho zákazníky. Pro kompletní posouzení podniku byly dále použity analýzy PESTLE, Porterův model pěti sil a SWOT. Byly zjištěny klady a zápory tohoto podnikání. Výstupem praktické části je sestavení business modelu, který byl doplněn o několik návrhů pro vylepšení fungování podniku.