Ocenění společnosti Mattoni 1873 a.s. - Berbrová, Adéla (2024)
Diplomová práce se zabývá oceňováním podniku, konkrétně stanovením tržní hodnoty společnosti Mattoni 1873 a.s. k datu 31. 12. 2022. Teoretická část práce se zaměřuje na klíčové principy oceňování, strategické a finanční analýzy, a jednotlivé metody oceňování, s důrazem na metodu diskontovaných peněžních toků. Tato metoda, ve spojení s analýzou tržních multiplikačních ukazatelů, poskytuje komplexní základ pro odhad hodnoty podniku. Praktická část aplikuje zmíněné postupy na společnost Mattoni 1873 a.s. a zahrnuje analýzu strategických i finančních faktorů ovlivňujících její hodnotu, prognózu budoucího vývoje klíčových ukazatelů a sestavení finančního plánu. Výstupem práce je přesné ocenění tržní hodnoty společnosti a identifikace klíčových generátorů hodnoty, což nabízí užitečné informace pro manažerská rozhodnutí a strategické plánování.