Zhodnocení případného přínosu zřízení Happiness manažera ve vybrané organizaci - Matyášová, Lenka (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a implementaci happiness managementu v rámci konkrétní organizace (Organizace XY). Cílem je ukázat, jak lze pomocí principů pozitivní psychologie a nástrojů, jako je efektivní komunikace, podpora mezilidských vztahů a rovnováha mezi pracovním a osobním životem, zvýšit spokojenost a produktivitu zaměstnanců. Metodologicky práce vychází z teoretické analýzy literatury a empirického výzkumu prostřednictvím rozhovorů. Postup zahrnoval hodnocení stávající firemní kultury, identifikaci slabých míst a návrh konkrétních opatření pro zlepšení. Závěry ukazují, že systematické zavádění happiness managementu přináší významné benefity, jako je vyšší motivace zaměstnanců, snížení fluktuace a posílení celkové konkurenceschopnosti firmy.