Zhodnocení případného přínosu zřízení Happiness manažera ve vybrané organizaci - Matyášová, Lenka; Legnerová, Kateřina, 1965-; Hořáková, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a implementaci happiness managementu v rámci konkrétní organizace (Organizace XY). Cílem je ukázat, jak lze pomocí principů pozitivní psychologie a nástrojů, jako je efektivní komunikace, podpora mezilidských vztahů a rovnováha mezi pracovním a osobním životem, zvýšit spokojenost a produktivitu zaměstnanců. Metodologicky práce vychází z teoretické analýzy literatury a empirického výzkumu prostřednictvím rozhovorů. Postup zahrnoval hodnocení stávající firemní kultury, identifikaci slabých míst a návrh konkrétních opatření pro zlepšení. Závěry ukazují, že systematické zavádění happiness managementu přináší významné benefity, jako je vyšší motivace zaměstnanců, snížení fluktuace a posílení celkové konkurenceschopnosti firmy.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses