Porovnání osobní železniční dopravy v České republice a v Polsku - Gorodnianskaia, Mariia (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku osobní železniční dopravy ve dvou vybraných zemích – České republice a Polsku. Hlavním cílem je provést komplexní porovnávací analýzu osobní železniční dopravy v obou uvedených zemích a navrhnout doporučení pro zlepšení současného stavu. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy a aspekty související s osobní železniční dopravou. Patří mezi ně například infrastruktura, organizace a financování železniční dopravy, tarifní politika a dopravní obslužnost. Zahrnuje také legislativní rámec Evropské unie, který je pro rozvoj osobní železniční dopravy v členských zemích zásadní. Jako metoda zpracování teoretických poznatků slouží literární rešerše odborných zdrojů. Následná praktická část je zaměřena na zkoumání stavu osobní železniční dopravy v Česku a v Polsku. Tato část je založena na využití sekundárních dat, která zahrnují statistiky o infrastruktuře, provozu, investicích a celkově kvalitě dopravy. Součástí praktické části je komparativní studie, která umožňuje identifikovat hlavní rozdíly i podobnosti mezi oběma zeměmi. Na konci práce jsou identifikovány hlavní výzvy, kterým čelí osobní železniční doprava v obou zemích, a je představen seznam doporučení ke zlepšení situace.