Optimalizace rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem prostřednictvím inovativních přístupů k integraci profesních a rodičovských rolí - Strnad, Anna (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na harmonizaci pracovního a soukromého života s důrazem na rodiče působící v kulturním sektoru. V teoretické části analyzuje současné právní a institucionální regulace ovlivňující slaďování těchto oblastí, přičemž zohledňuje genderové, ekonomické a sociální faktory. Empirická část vychází z dotazníkového šetření a kvalitativních rozhovorů, které identifikovaly klíčové překážky, jako je omezená dostupnost péče o děti, nejistota příjmů a nedostatek podpůrných opatření. Rovněž identifikovaly postoje mladých lidí ke genderovým otázkám problematiky péče o děti a příslušnosti státu k rámování tématu slaďování. Výsledky poukazují na potřebu dělené rodičovské dovolené, úpravu státní podpory směřující ke stabilitě zkoumaných profesí nebo přenastavení daňových politik zejména s dopadem na kulturní sektor, kde rodiče čelí specifickým problémům. Práce navrhuje opatření, jako je koncept sociálního pojištění pro umělce nebo zlepšení informovanosti o dostupných nástrojích podpory. Závěry podtrhují význam systémových změn pro udržitelný rozvoj pracovního i rodinného života.