Podnikatelské prostředí v Turecku a možnosti uplatnění českých firem na tomto trhu - Jandová, Eliška (2024)
Cílem diplomové práce je poskytnout návod pro české podnikatele, kteří uvažují expanzi na turecký trh a identifikovat faktory ovlivňující úspešnost podnikání v této zemi. K výzkumu byly využity primární i sekundární data. Použity byly metody PESTLE, SWOT, analýza konkurence, doplněné o polostrukturované rozhovory s odborníky z praxe. Vzorek respondentů je složen ze skupiny českých podnikatelů obchodující s Tureckem, zástupců z tureckého velvyslanectví, zástupců z českého velvyslanectví, akademických pracovníků z univerzity v Istanbulu a zástupce z česko-tureckých právních odborníků. Výsledky odhalily hlavní výzvy v ekonomickém prostředí jako je vysoká míra inflace a devalvace místní měny a současně identifikovaly konkrétní sektory příležitostí. Přínosem práce je praktický návod pro české podnikatele.