Strategické riadenie s využitím umelej inteligencie vychádzajúce zo strategickej analýzy a analýzy rizík spoločnosti Broker Trust a.s. - Cilík, Jakub (2024)
Cieľom diplomovej práce spracovať návrh implementácie umelej inteligencie do riadenia rizík spoločnosti Broker Trust a.s. a aktualizácia súčasnej stratégie o nové príležitosti na trhu. Vychádzať budeme zo vzťahov z vonkajšieho a vnútorného prostredia, z identifikovaných podnikových zdrojov, z finančnej analýzy a analýzy rizík. Diplomová práca je rozdelená na teoreticko-metodologickú časť a praktickú časť. V teoretickej časti je predstavená terminológia využitá v praktickej časti a je spracovaný literárny prehľad o možnostiach a nástrahách implementácie umelej inteligencie. V praktickej časti sú aplikované jednotlivé nástroje a metódy na spoločnosť Broker Trust a.s. a jednotlivé návrhy doporučení sú prekonzultované so zodpovednými osobami priamo zo spoločnosti aby bola zabezpečená relevancia. Prínos práce spočíva v identifikácii konkrétnych oblastí, v ktorý využitie umelej inteligencie má prínos v ušetrených nákladoch alebo vo zvýšení bezpečnosti a v doplnení súčasnej stratégie o nové príležitosti, ktoré vznikli za posledné obdobie. Tieto poznatky tak môžu byť využité v identifikácii potenciálnej konkurenčnej výhody a vo zvýšení kybernetickej bezpečnosti.