Využití datové vědy a umělé inteligence v oblasti optimalizace pro vyhledávače - Kostka, Lukáš (2024)
Tato diplomová práce si klade za cíl zhodnotit možnosti využití datové vědy a umělé inteligence v oblasti optimalizace pro vyhledávače (SEO), identifikovat klíčové výzvy spojené s jejich implementací a navrhnout praktická řešení pro jejich překonání. Práce využívá rešerši odborné literatury, výzkum formou expertních rozhovorů s českými odborníky v oblasti SEO a případovou studii implementace vybraných technologií. Na základě těchto metod identifikuje klíčové výzvy a navrhuje řešení pro jejich překonání. Výzkum odhalil významný rozpor mezi teoretickými možnostmi využití pokročilých technologií a jejich současnou mírou adopce v českém SEO prostředí. Případová studie prokázala potenciál automatizace rutinních procesů, kdy navržený systém dosáhl 40-60násobného zrychlení analýzy klíčových slov při zachování vysoké kvality výstupu. Využití architektury RAG pro generování obsahu pak přineslo významné snížení nákladů a řešení problémů s faktickou přesností. Práce poskytuje ucelený pohled na využití AI či datové vědy v SEO a nabízí praktická doporučení pro organizace usilující o efektivní implementaci těchto technologií.