Dopad politiky rodičovské dovolené na participaci žen na trhu práce v EU - Sabelová, Kateřina (2024)
Politiky rodičovské dovolené mají zásadní význam pro utváření genderové dynamiky na trhu práce, zejména pokud jde o účast žen na trhu práce. Tato práce zkoumá dopad politik rodičovské dovolené na účast žen na trhu práce v Evropské unii (EU). Na základě srovnání politik z členských států EU studie analyzuje rozdíly a trendy politikách. Zvláštní pozornost je věnována tomu, jak politické prvky jako je mateřská, otcovská a sdílená rodičovská dovolená ovlivňují participaci žen na trhu práce. Práce se věnuje i roli kulturních norem a regionálních rozdílů, dostupnosti péče o děti a ekonomických souvislostí při zprostředkování účinnosti těchto politik. Výsledky panelové analýzy dat naznačují, že zatímco dobře navržené politiky rodičovské dovolené mohou podpořit vyšší účast žen na trhu práce, příliš dlouhá doba dovolené může neúmyslně posílit tradiční genderové role a snižovat participaci žen na trhu práce. V rámci omezení modelů zůstává nejasné, jak velkou roli hraje kulturní vliv na výsledky daných politik.